Aktuális hírek

2020. március 18-án a Kormány kihirdette a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről szóló 47/2020. (III. 18.) Korm. rendeletet.

Ennek értelmében a veszélyhelyzet fennállása alatt ügyfeleink a kölcsön-, illetve pénzügyi lízingszerződésből eredő tőke-, kamat-, illetve díjfizetési kötelezettségeik teljesítésére fizetési haladékot kapnak (a továbbiakban: fizetési moratórium). A fizetési moratórium 2020. december 31-ig tart, amelynek meghosszabbítására a Kormány rendeletével jogosult.

Dönthet úgy, hogy nem kíván élni a fizetési moratórium adta lehetőséggel,ebben az esetben az alábbi űrlapot töltse ki, majd írja alá. 

 

Küldje el finanszírozója ügyfélszolgálatára vagy abban az esetben nekünk is elküldheti, ha a szerződése létrejöttében közreműködtünk.

A fizetési moratóriumból való kilépésre tett nyilatkozatot  bármikor visszavonhatja, amelyet követően újra mentesülhet a törlesztőrészletek fizetése alól.

 

 

Operatív lízing

 

Az operatív lízing egyfajta bérleti konstrukció, mely alapvetően a Ptk. szabályira épül. Az Ön által kiválasztott eszközt a bérbeadó megvásárolja és az Ön használatába adja. Az eszköz tulajdonjoga mindvégig a bérbeadónál van.

Használatával kapcsolatos költségek, kockázatok és kárveszély a szerződő felek megállapodása szerinti felet terhelik. Az ügyfél jogosult a rendeltetésszerű használatra, de a használat mértéke (üzemóra/év, km/év) akár limitált is lehet.

Számvitelileg a beszerezett eszközt a bérbeadó tartja nyílván a tárgyi eszközei között és számolja el az amortizációt.

A bérleti díjak ÁFA kötelesek és a bérbevevő költségként elszámolhatja. A minimálisan megkövetelt első bérleti díj (önerő) jellemzően a nettó vételár 10-25%-a plusz az erre eső ÁFA, de bizonyos speciális esetkben a bérbeadó nem követel meg kezdő díjfizetést.

A futamidő végére a bérbeadó a várható piaci értékre és a használat intenzitására tekintettel kalkulál egy maradványértéket, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezen a maradványértéken az ügyfél megszerezheti az eszköz tulajdonjogát. A futamidő végi tulajdonszerzésre irányuló törekvés, vevőkijelölési vagy elővásárlási jog kikötése jelentős adókockázatot hordozhat.