Aktuális hírek

2019 januártól ismét elérhető a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja keretében a 2,5%-os fix kamatozású forint finanszírozás.

  • Igénylők köre: őstermelők, egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, akik megfelelnek a Kis- és Középvállalkozásokról szóló tv. paramétereinek.
  • A forrást új és használt eszközök beszerzésése is igénybe lehet venni.
  • Minimális hitelösszeg 3 millió forint.

Részletes tájékoztatásért forduljon kollégáinkhoz!

 

Operatív lízing

 

Az operatív lízing egyfajta bérleti konstrukció, mely alapvetően a Ptk. szabályira épül. Az Ön által kiválasztott eszközt a bérbeadó megvásárolja és az Ön használatába adja. Az eszköz tulajdonjoga mindvégig a bérbeadónál van.

Használatával kapcsolatos költségek, kockázatok és kárveszély a szerződő felek megállapodása szerinti felet terhelik. Az ügyfél jogosult a rendeltetésszerű használatra, de a használat mértéke (üzemóra/év, km/év) akár limitált is lehet.

Számvitelileg a beszerezett eszközt a bérbeadó tartja nyílván a tárgyi eszközei között és számolja el az amortizációt.

A bérleti díjak ÁFA kötelesek és a bérbevevő költségként elszámolhatja. A minimálisan megkövetelt első bérleti díj (önerő) jellemzően a nettó vételár 10-25%-a plusz az erre eső ÁFA, de bizonyos speciális esetkben a bérbeadó nem követel meg kezdő díjfizetést.

A futamidő végére a bérbeadó a várható piaci értékre és a használat intenzitására tekintettel kalkulál egy maradványértéket, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ezen a maradványértéken az ügyfél megszerezheti az eszköz tulajdonjogát. A futamidő végi tulajdonszerzésre irányuló törekvés, vevőkijelölési vagy elővásárlási jog kikötése jelentős adókockázatot hordozhat.