Aktuális hírek

Tisztelt Partnerünk!

Postacímünk és egyben az ügyfélszolgálatunk címe megváltozott.

Az új címünk: 1096 Budapest, Lenhossék u. 30. Fsz. 2.

Telefonos elérhetőségünk és email címeink változatlanok.

Pénzügyi lízingfinanszírozás

 

Az Ön által kiválasztott eszközt a lízingbe adó megvásárolja és előre meghatározott futamidőre az Ön használatába adja. Az eszköz használatával kapcsolatos költségek, kockázatok és kárveszély Önt terheli és egyúttal a hasznai szedésére is kizárólagosan jogosult. Számvitelileg a beszerezett eszközt az ügyfél a tárgyi eszközei között tartja nyílván és számolja el az amortizációt, míg a megfizetett kamatok költségként leírhatók. Két alfaját különböztetjük meg, melyek a futamidő végi tulajdonszerzés körülményeiben térnek el.

 

Zártvégű pénzügyi lízing

Ebben az esetben az ügyfél a futamidő végén a lízingdíjak maradéktalan megfizetésével automatikusan megszerzi az eszköz tulajdonjogát.
A finanszírozó az ügyfél felé az ügylet megkötésekor egy un. tőkeszámlát állít ki, melynek összege megegyezik az eszköz beszerzési árával és a számla ÁFA tartalma a vonatkozó jogszabályok szerint visszaigénylehető.
A minimálisan megkövetelt önerő jellemzően a nettó vételár 27%-a.
A legtöbb finanszírozó az ÁFA megfizetésére annak visszaigényléséig haladékot biztosít. Ezt hívján az un. ÁFA visszaforgatásos konstrukciónak.

 

Nyíltvégű pénzügyi lízing

Jellemzője, hogy maradványértéket határoznak meg a felek a futamidő végére. Az ügyfélnek opciója van arra vonatkozóan, hogy a futamidő végi maradványérték megfizetésével megszerezze az eszköz tulajdonjogát. ÁFA elszámolás szempontjából a szolgáltatásokra jellemző rend érvényesül, vagyis minden törlesztő részlet tőketartalma ÁFA köteles, mert a kamatok pénzügyi szolgáltatásnál ÁFA mentesek. Így összességében az ügyfél ugyanannyi ÁFA megfizetésére köteles, de ezt nem egyösszegben, hanem a futamidő során részletekben teszi. Természetesen a visszaigénylés is hasonlóan történik.
A minimálisan megkövetelt önerő az eszközöktől és a finanszírozóktól függően 10-25% és az erre eső ÁFA.
Azon ügyfeleknek ajánlható, akik nem ÁFA körösök vagy nem akarnak egyösszegben jelentős visszaigényléssel élni.